hu en

Vérvétel szabálya és előírás


A-PRF+,  I-PRF,  I-PRFM, I-PRF+,  A-PRF LIQUID, PRF (L)  ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ ZÁRT VÉRVÉTELI RENDSZER PROTOKOLLJA

Kizárólag orvosi felhasználásra!

A rendszert használatba vételéhez elengedhetetlen a vér vétel technikájának rutinszerű alkalmazása és a protokoll betartésa amelynek érdekében a gyártó és a forgalmazó 1-1 napos kurzust szervez. Vért  kizárólag orvosok , diplomával rendelkező nővérek vehetnek le. Nem megfelelő használatból eredő károkért a gyártó és a forgalmazó nem vállal felelősséget. Kérjük mindig figyelmesen olvasssa végig a tájékoztatót szöveget.

Jelen készülék,és azok tartozékai illetve az előállított preparátumok orvostechnikai eszközöknek minősülnek!  ( besorolásuk: MDD Class II.a). A csövek színkód alapján azonosíthatóak, CE 1023 jelöléssel.

Tilos bármilyen más rendszerű ,nem a gyártó által forgalmazott termékek, (vérvételi csövek ,nem steril állapótú eszközök ). A gyártó által forgalmazott  biztonsági termékek használatával és a helyes vérvételi technikával, illetve a megfelelő protokoll betartásával a  veszélyforrás minimálisra csökkenthető, továbbá  ezen eszközökkel történő munkavégzés esetén Ön eleget tesz az EU 2010/32 irányelvben megadott kritériumoknak is.

A technológiával előállított  ‘saját vér preparátumok ‘ azonnal felhasználásra kerülnek ugyanazon személynél, nem megengedett az   emberi vér és vérkomponensek gyűjtése, vizsgálata feldolgozása. Ezen eljárások minőségi és  technikai követelményeit, valamint biztonsági előírásait 3/2005. (II. 10.) EüM rendelet szabályozza. A gyártó és a forgalmazó nem vállal felelősséget más készítmények alkalmazhatóságával kapcsolatban.

A vérvételhez szükséges eszközök, csövek kizárólag a beteg, páciens saját vérének levételéhez, és a vér komponenseinek prepalárásála használhatóak. Az előállított membránok, és azok plazmái  labilis vérkészítményeknek minősülnek ezért kizárólag azonnali felhasználásra alkalmazhatóak!

Az eljárás kiegészítő  kezeléstként javasolt a páciens gyógyulásának elősegítésére. Területei Fogászat , Szájsebészet, Plasztikai sebészet.

Tilos a vér  és azok alkotóelemeinek vizsgálata ,tárolása más betegen történő felhasználása!
Tilos különböző plazmakészítmények   bárminemű vörösvérsejt készítmények, koncentrátumok  lefagyasztása ,újbóli felhasználása és tárolása!
TILOS az elkészített preparátum intravénás visszajuttatása!

A csöveket felhasználás után  azonnal veszélyes hulladékként kell kezelni, és az erre kijelölt gyüjtődobozban kell tárolni legfeljebb 48 óráig, erre a célra szolgáló hűtőkészülékben legfeljebb 30 napig  míg meg nem telik. (12/2017. (VI.12) EMMI rendelet az egészségügyi szolgáltatónál képződő hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről.)
A hulladékok azonosítása kezelésük során az Európai Hulladék Katalógusban (EWC) hozzájuk rendelt kódszámok alapján történik,a  hulladékok jegyzékét és a az EWC kódokat 72/2013.(VIII.27) VM kormány rendelet tartalmazza.
A  vérvételi csövek sterilen kerülnek forgalomba azok  kupakjait beavatkozás előtt  levenni ,csavargatni , ütögetni tilos, felhasználás után zártan kerüljenek a hulladék gyűjtődobozba.

Vérvétel technikája,vénás vérvétel kivitelezéséhez:

A zárt vérvételi rendszer segítségével elkerülhető a páciens vérével történő közvetlen érintkezés.
A vért vevő személy mindig viseljen védőszemüveget, kötényt és steril kesztyűt.

A vérvételi rendszerhez ,punctióhoz felhasznált eszközök:

A-PRF piros kupakú vagy I-PRF narancssárga kupakú steril 10 ml -es  zárt (vákumos) perem nélküli csövek. A levett vér mennyisége minimum  2X10ml vagy maximum 12x 10 ml.
A csőtartókat kizárólak az erre a célra gyártott csövekkel lehet használni mivel ezek a komponenesek úgy lettek kialakítva, hogy teljesen kompatibilisek egymással. Ezeket a termékeket más gyártók tűivel a felhasználó csak a saját felelősségére használhatja. 

Szükséges eszközök előkészítése:

 • vérvételi készlet : a készlet előszerelt Luer adapterrel és csőtartóval állnak rendelkezésre.
 • érszorító
 • csőtartó
 • steril tampon
 • steril gumikesztyű
 • vesetál
 • fertötlenítő vagy alkoholos oldat
 • ragtapasz
 • tűledobó

 

A beavatkozás megtervezése:
Kézmosás
Előkészítés
A véna kiválasztása a kar antecubitalis (könyökhajlat területe) régiójában (Vena mediana,basilica vagy cephalica)

A véna  punctio helyének végső kiválasztása előtt át kell vizsgálni a tervezett területet, majd válasszuk ki a legnagyobb és a legdisztálisabb vénát.


A véna kidomborodását fokozó műveletek:

 • 1- Hajlítsuk lefelé a kart.
 • 2- Simítsuk distalis irányban a vénát.
 • 3-Szorítassuk ökölbe néhányszor a kezet.
 • 4-Enyhén paskoljuk meg a vénát

 

Az érszorító használata:
Helyezzük fel az érszorítót kb. egy tenyérnyivel 7.5 cm- 10 cm-re a tervezett szúrás fölé
Az érszorító nem okozhat semmilyen fájdalmat a betegnek. Csak annyira legyen szoros,hogy meggátolja a vénás véráramlást,de nem akadályozhatja az artériás vérkeringést. Az érszorító nem lehet 1 percnél tovább felhelyezve mert a haemoconcentratio miatt a vér idő elött besürűsodik a csőbe. A páciens ne szorítsa ökölbe a kezét.

A szerelék : A tű és a harang összeszerleve sterilen kerül forgalomba, tűvédőt közvetlenül vérvétel előtt távolítsuk el a tűről.

A punctió helyének fertőtlenítése:
A szúrás helyét körültekintően és alaposan fertőtlenítsük, 5 cm átmérőjű körben.Ha egyszerűen csak letöröljük a fertőtlenítő oldattal a szúrás helyét, és azonnal végrehajtjuk a punctiót akkor az beszennyezheti a csőben lévő vért. A bőrflóra baktériummentessé válásához alkoholos oldatot tartalmazó tamponnal dörzsöljuk le a bőrt. A dörzsölést körkörösen kifelé haladó mozgással végezzük. Hatóidő alkohol oldat esetében 3 perc, jód oldat esetében 5 perc szükséges. Mindig tartsuk be a hatóidőt.

Vérvétel a könyökhajlat területén:
Mind két kar vizsgálatával válasszuk ki a megfelelő kidomborodott vénát. Fontos,hogy a beteg relaxált állapotban és kényelmesen elhelyezkedve legyen, ha nem vagyunk biztosak ebben akkor fektessük le a beteget. A könyök legyen kinyújtva, és támasszuk alá egy megfelelően elhelyezett párnával. A véna átmérője 5-10 mm között változik egészséges és relaxált felnőtt betegek esetében. Ha kézzel kissé összenyomjuk a felkart, akkor ennek hatására a vénák enyhe dilatatioja fokozza a vénák láthatóságát. A vénás terület palpatiójat még steril kesztyű nélkül végezhetjük. A mutatóujjunkkal tapintsuk ki a megcélzott véna kidomborodását és ellenőrizzük, hogy nem lüktet-e (így elkerülhető az artériák megszúrása).

Húzzunk steril kesztyűket,hajtsuk végre a terület szakszerű fertőtlenítését. A fertőtlenített területet érinteni, letörölni tilos!  (A véna feletti bőr fertőtlenítése a mindenkor elfogadott és a gyógyszertár által kiadott bőrfertőtlenitő oldattal vagy spray-vel. ) A tűvédőt eltávolítjuk, a bal kezünkkel húzzuk meg a bőrt az érszorító alatt, ezáltal kifeszítve a bőrt a kar és a véna fölött. Így kiküszöbölhetjük az elcsúszás nem kívánatos hatását. A jobb kezünkkel 10-20 fokos szögben határozott mozdulattal szúrjuk be a tűt a bőrbe.10-15 mm-re toljuk be a tűt amíg eléri a véna üregét. Mélyebb behatolás esetén gyakran nem sikerül a vérvétel ezér húzzuk hátrébb a tűt. Ha a tű a véna lumenében van akkor a vér azonnal folyni kezd a csőbe. A jobb kezünkkel toljuk be a harangba ütközésig a vérvételi csövet. Az első cső felhelyezésekor a strangulációt meg lehet szüntetni. A vérvételi csöveket  addig kell tölteni amíg a vákuum vért szív a csőbe, közben lehúzni nem szabad. Kerüljünk minden felesleges mozdulatot. A tű minden hirtelen elmozdulása a vénában szükségtelen fájdalmat okoz a páciensnek. Ha az utolsó cső is megtelt lehúzzuk a harangban lévő tűröl a csövet. Mielött kihúzzuk a tűt a vénából vegyük ki a vérgyűjtő vákuum csővet és teljesen lazítsuk fel az érszorítót. Ezután pár percig egy steril tampont szorítsunk a szúrás helyére. Ha a kifejtett  nyomás túl erős a tűnek a vénából történő kihúzása közben, akkor ez a véna falának károsodását és a véna sérülését eredményezheti. Ebben az esetben haematoma alakulhat ki a szúrás helyén. A leszorítást közvetlenül a tű eltávolítása után kell kifejteni. A normális coagulatios időtartam :2-4 perc ,anticoagulatios kezelésben részesülő betegek esetében különösen fontos a manuális leszorítás ennek időtartama 10 perc. Kérjük meg a beteget, hogy enyhe nyomással tartsa ott 2-10 percig, majd ragasszuk le. A használt tűre ráhúzzuk  a védőkupakot és a veszélyes hulladék tartályba helyezzük.

Kesztyű levétele
Kézmosás
Felkészülés a vér preparálására steril körölmények között
Steril kesztyű felvétele

Mi a teendő ha a vér nem folyik  a csőbe?

 • A tű hegyének ferde éle hozzászívódott a véna falához kissé forgassuk el a tűt a véna üregében.
 • A tű keresztülhatolt a véna falán - kissé húzzuk  vissza a tűt.
 • A tű nincs teljesen benne a vénában.
 • Az érszorító túl szoros vagy túl régóta van megszorítva- lazítsunk az érszorítón.
 • A páciens kevés folyadékot ivott- itasson vele vizet 3-5 dl ,majd 5- 10 perc elteltével próbálja újra a vérvételt.

 

Mi a teendő ha véráramlás elapad a vérvétel közben:

 • Túl erős a szívás a vénában a véna össze van esve- húzzuk ki a csövet a harangból egy másodpercre, majd helyezzük vissza.
 • A tű pozíciója megváltozott a vérvétel közben.
 • haematóma esetén egy másik helyen ismételjük meg a vérvételt.

 

A problémás vénás állapotokhoz vezető tényezők:

 • Szorongás félelem
 • Hideg
 • A vénák vasoconstrictioja
 • Gyenge vékony vénák
 • Többször megszúrt vénák
 • Sclerosisos vagy megkeményedett vénák
 • Félrecsúszó vénák
 • Érzékeny vénák pl nőknél gyermekeknél
 • Dehydratio
 • Sokkot megelőző vagy sokkos állapot
 • Törékeny vénák
 • Elhúzódó steroid használat
 • Cachexia

 

A sikeres vénás punctio leglényegesebb követelménye a nyugodt légkör , a túl hideg szoba vagy a vénás vérvételt végző személy hideg keze,  a beteg szorongása vasoconstrictiohoz vezethet. Ebben az esetben melegítsük fel a véna területét meleg törülközővel, eletromos melegítőpárnával. Vegyük figyelembe a páciens szúrási helyre, testhelyzetre stb. vonatkozó kéréseit, és minden esetben amennyire csak lehetséges próbáljuk meg teljesíteni ezeket.

A VÉRVÉTELRE VONATKOZÓ BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK:

A vérvételi művelet folyamán a fokozott fertőzésveszély miatt kiemelt figyelmet kell fordítani az eszközök helytelen vagy eltérő használatának, vagy a gondatlanságnak az elkerülésére . Mindig viseljen védőköpenyt, steril kesztyűt, védőszemüveget.

A biztonsági vérvételi készlet használatát követően nyomjuk össze az elzáró elem oldalait és csúsztassuk előre a szárnyas elemet, amíg egy kattanást nem hallunk. A tűt ekkor teljessen el kell fednie a védőkupaknak ezálltal kiküszöbölve  a tűszúrásból adodó sérüléseket, és lehetővé téve  a biztonságos hulladéktárolókba helyezést.

A PRF  vérvételi rendszer biztonsági kupakkal ellátott gyakorlatilag törhetetlen PET műanyagból készülnek és sterilen kerülnek forgalomba.

Kérjük ne használja, ha bármiféle sérülést lát rajtuk. Mindig ellenőrizze a lejárati dátumokat.

Vissza

teszt teszt